Az összes olívabogyót, beleértve a magot is, dolgozza fel pasztává vagy olívaolajjá.
Kizárólag a nagy maggal és kis mennyiségű hússal rendelkező olívabogyót lehet egy lépésben olajjá préselni (úgynevezett régi alfajok és vad olívabogyók)
.
A D2 tartozék a Piteba olajprést friss olívabogyó feldolgozására szolgáló eszközzé vagy kávédarálóvá alakítja
A legtöbb olívabogyóból kiváló olívapaszta, sőt egyes fajtákból egy lépésben olaj is készíthető. A Piteba társaság nem tud Önnek tanácsot adni, mely olívabogyó fajták a legjobbak.
1) Olívaolaj készítése
Az teljesen érett olívabogyót (a maggal együtt)
A szabványos hosszabbítót (D1) cserélje le a D2 hegyre. Győződjön meg róla, hogy egy lapos alátét van a kupakba helyezve. Húzza meg a sajtófej sapkáját. Így a kupakban lévő alátét szilárdan rögzül a présfejhez, elegendő helyet hagyva a csavar elfordulására. Helyezze be a beállítócsavart (mint a standard zárófedélnél).
A beállítócsavar kezdeti beállítása: a kivezetés teljesen nyitva van.
Töltse meg az égő palackját paraffinolajjal, és gyújtsa meg az égőt. Az égő az olívabogyó préselésekor használatos.
Melegítse fel a préselést 20 percig.
Tegye a tartályt a sajtó alá.
Győződjön meg róla, hogy a préselendő olívabogyó szobahőmérsékletű-e.
Töltse meg a présgépet rendszeresen, ahogy a forgattyút forgatja. Használjon friss, teljesen érett olívabogyót, a magokkal együtt és lehetőleg néhány száraz olívabogyó levelet is.
Az olívabogyókat a pálca segítségével nyomja be a csigába. Ne töltse túl a csavart, mivel a túl sok pép a présketrecben blokkolja az olaj áramlását.
Mihelyt a préselt pép elhagyja a kupakot, enyhén húzza meg az állítócsavart, amíg az optimális extrakció meg nem történik.
Ha a kupakból nem távozik préselt massza (eltömődik), lazítsa meg kissé a beállítócsavart. A legjobb beállítás megtalálása némi gyakorlatot igényel.
2) Olívapaszta készítése
Használjon teljesen érett olívabogyót (a maggal együtt).
Cserélje ki a szabványos rögzítést (D1) a D2 csúcsra. Győződjön meg róla, hogy egy lapos alátét van a kupakba helyezve. Húzza meg a sajtófej sapkáját. Így a kupakban lévő alátét szilárdan rögzül a présfejhez, elegendő helyet hagyva a csavar elfordulására. Helyezze be a beállítócsavart (mint a standard zárófedélnél).
A beállítócsavar kezdeti beállítása: A kimenet teljesen nyitva van. Ne használja az égőt.
A forgattyú forgatásakor rendszeresen töltse meg a prést friss, teljesen érett olívabogyóval, a magokkal együtt.
Tolja az olívabogyókat a csigába a rúd segítségével.
Az előállított pasztát fel kell melegíteni (27 °C), és az alkalmazás során keverni kell. 1 óra (malaxálás).
Feldolgozzuk a pasztát egy olívapaszta-nyomóval.
A Piteba olajprés nem használható az olaj kinyerésére ebből a pasztából.
3) Kávéőrlés
Cserélje ki a szabványos rögzítőelemet (D1) a D2 rögzítőelemre. Ügyeljen arra, hogy az L alakú (peremes) alátétet helyezze a rögzítőelembe (a peremes oldal a présház felé nézzen). Húzza meg a sajtófej sapkáját. A sapkában lévő alátét a présfejhez van rögzítve, így a csavar és az alátét között egy kicsit több hely marad, mint lapos alátét használata esetén.